Wedstrijdzwemmen

ZPC AMERSFOORT biedt mogelijkheden voor alle leeftijden om te zwemmen. Van beginnende wedstrijdzwemmer tot ervaren master. Bij het wedstrijdzwemmen hanteren we vier groepen. Alle groepen hebben instroom- en uitstroomvoorwaarden. Neem gerust contact op met één van de hoofdtrainers voor verdere toelichting.

 • Minioren

  Minioren zijn jongens tussen 6 en 12 jaar en meisjes tussen 6 en 11 jaar. Er wordt dan voor het seizoen gekeken welke leeftijd je hebt op 31 december. Je hebt minimaal een A-diploma nodig, maar nog beter is het natuurlijk als je ook je B en C hebt. …

 • C-groep

  Wanneer je het vooral heel leuk vind om met elkaar te trainen en af en toe een wedstrijd te zwemmen kun je terecht in onze C-groep. Competitiewedstrijden zijn verplicht, maar verder kun je zelf kiezen hoe vaak je aan een wedstrijd wilt meedoen. We kennen hier twee kleuren (paars en indigo) die overeenkomen met een passend trainingsrooster.

 • B-groep

  We bieden bij ZPC AMERSFOORT een sportprogramma voor iedereen. Wanneer je wel de ambitie hebt maar nog niet het niveau van de A-selectie dan is de B-groep wat voor jou. Je kunt dan een flink aantal uren trainen om je persoonlijke doelen na te streven. We kennen hier ook twee kleuren (aqua en blauw) die weer overeenkomen met een passend trainingsrooster. De sporters in de B-groep zwemmen (bijna) allemaal op Regio niveau (Regio/Provinciale kampioenschappen) of hebben dit in een recent verleden gedaan.

 • A-selectie

  A-selecties worden geselecteerd op hun tijden en deze worden omgezet naar punten in de Rudolph tabel.

  • Junioren dienen minimaal 10 punten te behalen over vier slagen op 100m.
  • Jeugd en senioren dienen minimaal 30 punten te behalen over vier slagen of op één slag tenminste 14 punten halen.

  Daarnaast wordt er natuurlijk gekeken naar persoonlijke ambitie en inzet in de trainingen. Wanneer beide onderdelen voldoende scoren kun je geselecteerd worden in de A-selectie. De A-selectie is onderverdeeld in kleuren (rood, roze, wit, oranje, geel, lime en groen) en geven een passend trainingsrooster conform het MOZ. De sporters in de A-selectie zwemmen (bijna) allemaal op Nationaal niveau (NK’s) of hebben in dit in een zeer recent verleden gedaan.

De technische commissie kan aanpassingen doorvoeren in de selectie als de trainer/trainster bepaalt dat de technische en/of fysieke gesteldheid dusdanig is dat de zwemmer beter in een andere selectie past.

Zwemploeg (A/B selectie) 2016-2017 – Foto door Rodney Kersten (c)

Sporters in de selecties van ZPC AMERSFOORT nemen deel in de nationale zwemcompetitie. ZPC AMERSFOORT komt uit met twee teams: in de nationale Hoofdklasse en de C-klasse. In het seizoen 2016-2017 is het regioteam gepromoveerd naar de landelijke competitie en behaalde het hoofdklasseteam een 5e plek van Nederland!