Seizoen 2019-2020

De redactie ontvangt zo af en toe een wedstrijdverslag. Van een toernooi of van een competitiewedstrijd. De laatste jaren was Dames 1 daar zeer trouw in. Ook in dit seizoen 2019-2020 hebben we daar deze speciale pagina voor ingeruimd. De eerste verslagen zijn al binnen, vooral die van Jongens C1.
Ook andere teams zijn vaan harte welkom. Verslagen kunnen worden ingestuurd naar waterpolo@zpc-amersfoort.nl.

9 november

CJ1 overklast regioteam Noord

De weekend stond de verre uitwedstrijd naar Groningen op het programma. Het regioteam Noord, een team spelers van verschillende verenigingen, was voor de jongens van Berend een onbekend team. De wedstrijd werd gespeeld op de campus van Groningen in het thuisbad van studenten waterpolo vereniging De Walvisch. Een club waar veel spelers van Amersfoort gespeeld of getraind hebben in hun studententijd. 

In de eerste periode wist Mart al snel te scoren en werd al snel duidelijk dat Noord weinig kon doen tegen de snelle uitbraken van de CJ1. Na een mooie actie van Senna maakte Oscar Herder dan eindelijk zijn eerste doelpunt voor de C1. Met de doelpunten van Senna en Jasper erbij werd de eerste periode met 1-5 afgesloten. In de 2e periode maakte Pepijn via een goed genomen strafworp de 6-1, het zou de eerste van de 3 doelpunten zijn die hij in deze periode scoorde. Mooie doelpunten van Senna en Eliott bepaalde de ruststand op 1-11.  Wat vorige week tegen Donk gebeurde herhaalde zich nu weer: De 3e periode werd gas gegeven en kwam de doelpuntenmachine op gang. Senna, Eliott en Pepijn ieder 2x, Lennart en Jasper 1x lieten niets heel van de verdediging van Noord. In de laatste periode ging Hugo op de midachter positie spelen en deed dat heel goed. De midvoor kon geen bal meer aannemen. En samenwerkend met Jelle was de laatste lijn afgesloten. Hierdoor kwamen de aanvallers weer gemakkelijk tot scoren. Stan maakte zijn eerste van de middag, Lennart zijn 2e , Eliott zijn 5e, Pepijn zijn 6e en Senna zijn 9e!!!  En kon de lange terugrit naar Amersfoort aangevangen worden met een mooie 4-27 in de pocket en voor 2 uur de koploper in de eredivisie te zijn….

Volgende week speelt de CJ1 thuis tegen UZSC. 

periodestanden: 1-5, 0-6, 2-8 en 1-8;
doelpunten: Senna 9x, Pepijn 6x, Eliott 5x, Lennart2x, Jasper 2x, Oscar 1x, Stan 1x en Mart 1x 

2 november

CJ1 maakte het zichzelf lastig

De CJ1 heeft ruim gewonnen van WIDEX GZC-DONK 14-8, maar gemakkelijk ging het niet.

Dat het een spannende wedstrijd zou worden stond van te voren vast. De nummers 5 en 6 van de competitie namen het tegen elkaar op.

In de eerste periode nam de CJ1 een 3-0 voorsprong en leek er een makkelijke wedstrijd aan te komen. Uit een contra wist Donk tegen te scoren. Waardoor zij zelfvertrouwen kregen. Uit een man-meer maakte de Goudse ploeg met 1 sec op de klok zelfs de 3-2. Nadat Pepijn tegen zijn 2e P aanliep werd het in de tweede periode zelfs 3-3. De zone die de Donk speelde verrasten de jongens volledig. En legde de de aanval stil. De ruststand was dan ook 5-5. Pas in de derde periode begon de ploeg van Berend uit te lopen en ook in de 4e periode had Donk niets meer te vertellen. In deze periode speelde de C1 als een ploeg en waren er mooie acties. De goede zwemconditie was van doorslaggevend belang.

Voor de competitie werden dus goede zaken gedaan. Amersfoort klimt naar een gedeelde 3e plek. Volgende week reizen ze af naar Groningen, waar waarschijnlijk een makkelijkere wedstrijd gespeeld zal worden.

Periodestanden: 3-2, 2-3, 5-2, 4-1
Doelpunten: Senna 6x, Pepijn 3x, Stan 2x, Lennart, Eliott en Jasper ieder 1x

12 oktober

Jongens C1 wint ruim in Leiden

In Leiden heeft de CJ1 met groot verschil gewonnen van ZVL-1886: 6-22. En handhaven zich daarmee bij de bovenste ploegen in de competitie.

ZPC begon scherp aan de wedstrijd, maar kon niet voorkomen dat ZVL het eerste doelpunt scoorde. Via Senna Nijhof 3x, Eliott ter Wal en Jasper Calis werd de eerste periode met een 6-1 stand afgesloten. Verdedigend zat het goed er werd weinig weggeven. Aanvallend liet de C1 zien dat ze niet alleen afhankelijk zijn van Senna. Hugo Oelen maakt in de 2e periode 2 prachtige boogballen, ballen die er vorige week niet in gingen. Mart Hoegen speelde een hele sterke wedstrijd op de midachter en mocht in de 2e periode ook 2x scoren van afstand. In de derde periode kwam Lennart Flinterman alleen voor de keeper en ook hij maakte dit gehaaid af. In deze periode scoorde ook Stan Kelder 2x en Pepijn ten Broek 3x. In de laatste periode probeerde Berend een nieuwe verdediging uit. ZVL kwam er niet meer doorheen, de contra’s werden netjes afgemaakt. 

Wat mooi te zien was dat er heel veel scorend vermogen in het team zit. Aankomende twee weken heeft het team een rust periode. Na de herfstvakantie staat de volgende topwedstrijd tegen Donk op het programma.

Periodestanden 1-6, 4-4, 1-6, 0-6 Doelpunten: Senna Nijhof 7x, Pepijn ten Broek 5x, Hugo Oelen 3x, Stan Kelder 2x, Mart Hoegen 2x, Lennart Flinterman, Eliott ter Wal en Jasper Calis

5 oktober

CJ1 komt te kort

Zaterdag speelde de CJ1 tegen medekoploper ZPB.

In de eerste periode namen ze nog wel een 2-0 voorsprong. Daarna nam ZPB het initiatief. Fouten werden effectief afgemaakt door de Barendrechters. ZPC kreeg wel veel kansen om te scoren.  Maar pas in de 4e periode bij een achterstand van 2-7 werd het net weer gevonden. 

Even leek het erop dat de wedstrijd zou kantelen. De jongens kwamen terug tot 5-7.

Daarna scoorde beide ploegen nog een één keer.  Het was een spannende wedstrijd.  Ondanks het verlies lieten de jongens hun hoofd niet zakken. Op naar de volgende wedstrijd.

Periodestanden (2-2, 0-1, 0-3, 4-2)

Doelpunten: Pepijn ten Broek 3x, Senna Nijhof, Mart Hoegen en Jasper Calis ieder 1 keer.

28 september

2e competitiezege Jongens C1

In Veenendaal speelde de CJ1 tegen de VZC/Polar Bears voor de 3e keer deze maand. Ook nu was het krachtsniveau erg groot.  De eerste periode met een 1-7 voorsprong afgesloten. Toch speelde de thuisploeg niet slecht en moest er hard geknokt worden voor iedere bal. Vooral Senna Nijhof blonk weer uit, hij was veel aanspeelbaar en scoorde ook nog eens 10 keer. Verder viel keeper Jelle van Rossum weer op. Op cruciale momenten hielt hij een aantal ballen van doorgebroken spelers. Mooie momenten waren er ook voor Dirk Leijser. Hij scoorde zijn eerste 2 doelpunten voor de C1. Ook de eerste twee doelpunten voor ZPC Amersfoort van Eliott ter Wal. Dat de C1 scorend in de breedte een sterke ploeg is lieten Jasper Calis, Mart Hoegen en Pepijn ten Broek nog even zien.

Jongens C1 in line up in Veenendaal

Volgende week speelt de C1 thuis tegen het nog ongeslagen ZPB uit Barendrecht.  periodestanden 1-7, 3-5, 2-1, 3-6. Doelpunten Senna Nijhof 10x, Jasper Calis 3x, Eliott ter Wal 2x, Dirk Leijser 2x, Mart Hoegen en Pepijn ten Broek 1x 

21 september

Mooie seizoenstart van CJ1

Zaterdag 21 september speelde de CJ1 in de eredivisie tegen de nummer 3 van Nederland MNC Dordrecht. De jongens van Berend van Hamont en Serge ten Broek begonnen heel nerveus aan de wedstrijd. De eerste 4 grote mogelijkheden, waaronder een strafbal, werden erg slordig afgewerkt, ze konden het net niet vinden. Gelukkig stond de verdediging onder leiding van Mart Hoegen als een huis. De Dordtenaren deelden een paar speldenprikjes uit om van afstand keeper Jelle van Rossum te testen. Halverwege de eerste periode wist Senna Nijhof eindelijk te scoren uit een 5 meter. Via wederom Senna werd een voorsprong van 2-0 de eerste periode afgesloten. In de tweede periode sloopte langzaam de aanvalslinie van ZPC de Dordse verdediging. Twee spelers kregen in deze periode hun 3e persoonlijke fout. Waarna het aanvalsduo Pepijn ten Broek en Senna lieten zien hoe je een team op sleeptouw neemt: Pepijn scoorde 2x en Senna 1x. Met een 5-0  voorsprong de rust in. 

In de 3e periode kwam de dieseltrein eindelijk opgang. Met een uitblinkende Senna (3x) en Pepijn (2x) werd de voorsprong langzaam uitgebreid. Via de doelpunten van Stan Kelder en een mooie taterbal, in de lange hoek, van Lennart Flinterman werd de derde periode afgesloten met 12-2. In de 4e periode maakt ook Jasper Calis zijn eerste doelpunt voor ZPC Amersfoort. En natuurlijk pakten ook in deze periode Senna en Pepijn hun doelpuntjes mee.  Ondanks de grote uitslag van 17-4 bleven de meeste spelers kritisch op zichzelf. Er is te veel gemist (o.a. 4 strafballen), man-meer liep nog niet lekker en in een aantal contra’s werden te snel geschoten. Kortom mooie leerpunten om mee te nemen naar de volgende training .

Doelpunten: Senna Nijhof 9x, Pepijn ten Broek 5x, Jasper Calis, Lennart Flinterman en Stan Kelder ieder 1x

14 september 2019

CJ1 sluit oefenperiode ongeslagen af

Zaterdag speelde de CJ1, weer tegen regerend landskampioen bij de C VZC/Polar Bears, de laatste oefenwedstrijd van de voorbereiding.  Voor het eerste speelde de ploeg een volledige wedstrijd 4×7 minuten. Maar voor de brede sterke selectie van coach Berend was dat geen probleem. Met snelle creatieve counters werd de ploeg uit Ede gemakkelijk verslagen: 19-7. 

Waardoor de voorbereidingsfase ongeslagen afgesloten werd. Deze fase werd gezellig afgesloten bij de Mac.

Volgende week start de competitie tegen MCN Dordrecht de nummer 3 van vorig jaar. De eredivisie bestaat dit jaar uit 14 teams. Het zal een lang zwaar seizoen worden. De C1 kan niet wachten om te starten.

8 september 2019

Jongens C1 wint Internationaal toernooi

De CJ1 heeft zaterdag het Internationale Jeugdwaterpolotoernooi in Oosterhout met overmacht gewonnen. Het podium werd compleet gemaakt door de CJ2, die de tweede plek opeiste. Het was alweer de tweede toernooizege voor de C1 in een week tijd. 

In de eerste wedstrijd mochten de jongens van de C1 en C2 direct tegen elkaar spelen. Deze twee teams trainen dit jaar met elkaar samen en kennen elkaar door en door. Dat de C1 won was dan ook geen verrassing.

Doordat een team zich had terug getrokken was er gelegenheid om nog een paar oefenwedstrijdjes te spelen. De C1 mocht spelen tegen een A/B-team van WZC Zoetermeer. De lange, behaarde spelers waren in eerste instantie imponeert. Het werd een wedstrijd op hoog niveau. Maar tegen de snelle contra’s hadden ze geen antwoord. (8-4) De C2 verloor de oefenwedstrijd nipt van de C van WZC. Dit gaf hen een het gevoel dat er voor de poulewedstrijd tegen hen meer in zou zitten. En dat gebeurde dan ook. De eerste overwinning van het jaar voor het team van Robbert Willemsen!  De laatste wedstrijd tegen Dendermonde (België) werd zelfs met 9-1 gewonnen. 

Jongens C1 wint toernooi in Oosterhout

De C1 van Berend van Hamont won ook met grote cijfers van deze 2 ploegen beide wedstrijden met 18-0. Vooral de manier waarop werd gespeeld beloofd veel voor de competitie. Er speelde dit weekend een team: Alle spelers hebben veel gespeeld en gescoord. 

7-8 september 2019

Heren 1 wint Boeskoolcup!
In Oldenzaal legde Heren 1 beslag op de Boeskoolcup. Er werd drie maal gewonnen, achtereenvolgens van MNC Dordrecht (9-6), OZ&PC (17-7) en BZ&PC (15-6).

Dejan Indjic ontbrak wegens familieomstandigheden. Ook Mitchell Budding en Thijs Wolswinkel waren afwezig.

ZPC Amersfoort tegen Warande 16-0

Meisjes E winnen in Oosterhout

Zpc Amersfoort tegen SH WZC Zoetermeer 13-0 Zpc Amersfoort tegen Zeester-Meerval 9-3 Zpc Amersfoort tegen Hieronymus 15-0 Met als gevolg winst in deze poule!

Meisjes E2 zegeviert!

31 augustus – 1 september 2019

Heren 1 zegeviert op oefentoernooi!

Tijdens het toernooi van De Warande (31 augustus – 1 september) speelde Heren 1 in haar poule 5 wedstrijden, die alle gewonnen werden. Achtereenvolgens tegen De Ham 2 (10-5), AquaNovio’94 (11-4), De Linge (13-4), Jaws (12-4) en MNC Dordrecht (9-7).
Heren 1 speelde mét de nieuwe aanwinsten, waaronder de twee nieuwe Servische spelers.

CJ1 verslaat regerend landkampioen en wint toernooi Apeldoorn

Zaterdag 31 augustus speelden de CJ1 en de CJ2 op het sterk bezette  45e Aquapoldro toernooi  .

Ondanks dat er in de voorbereiding, op aankomend seizoen, nog geen bal aangeraakt is maakte de CJ1 direct indruk. Het team van Berend van Hamont versloeg in de eerste wedstrijd ZPB H&L Productions 8-3. De wedstrijd tegen PSV, die al een paar weken in training was, werd een knappe 5-2. En de klapper van het toernooi kwam in de laatste wedstrijd tegen regerend landskampioen (CJ) Polar Bears. De CJ1 kwam snel op achterstand, maar wonnen sensationeel met 6-5. Door de 3 overwinning op de eredivisieploegen werd de toernooiwinst behaald.

De aanstormende talenten van de CJ2 speelde in de andere poule. Tegen Aquapoldro, het Ravijn en ZPB 2 werd heel goed samengespeeld maar kwamen de jongens van Robbert Willemse steeds net iets kort. Ook dit team liet zien dat ze op de goede weg zijn.

Ook een combinatieteam van Heren 6 en een Dames-team namen deel aan dit toernooi van Aquapoldro.