Geschiedenis
Synchroonzwemmen ontstond ongeveer in 1890. Mensen deden in het water oefeningen om te laten zien hoe lenig ze waren. Dit werd ‘trick’zwemmen genoemd. Er was nog geen muziek bij. Later ging men de zwemfiguren en bewegingen op muziek maken. Het werd toen figuurzwemmen genoemd. Op de wereldtentoonstelling van 1934 was de eerste echte uitvoering voor een groot publiek. Vanaf 1984 is synchroonzwemmen ook te zien op de Olympische Spelen.

Spelregels
Synchroon betekent gelijk. Je probeert gelijk met de muziek en met elkaar dezelfde figuren en bewegingen te maken. Je doet een wedstrijd alleen, met zijn tweeën of in een groep van maximaal acht. Synchroonzwemmen is een jurysport. De jury bepaalt wie er wint. De jury kijkt bijvoorbeeld of de oefeningen goed bij de muziek passen en of iedereen van een team mooi tegelijk beweegt.

Materiaal
Synchroonzwemmers doen een neusklem op hun neus. Door de klem komt er geen water in de neus. Dankzij speciale onderwaterluidsprekers kunnen de zwemmers de muziek ook onder water horen. Bij uitvoeringen of wedstrijden is het belangrijk om er mooi uit te zien. De zwemsters dragen dan mooie badpakken, make-up en vaak iets moois in hun haren.

Training
Tijdens een training oefen je allerlei figuren in het water. De bedoeling is dat je die figuren zo mooi mogelijk kunt uitvoeren. Om de figuren beter te kunnen doen, doe je in een training ook oefeningen om sterker en leniger te worden. Ook leer je drijven, eggbeaten (een soort watertrappen) en heel goed zwemmen in verschillende slagen. Dit is heel belangrijk omdat tijdens de wedstrijden iedereen van een team de slag op precies dezelfde wijze moet uitvoeren. Met speciale ademhalingsoefeningen leer je hoe je steeds langer onder water kunt blijven.

Toppers
De tweeling Sonja en Bianca van der Velden vormt in Nederland de top. Zij vormen samen een duet. Ze werden al zeven keer Nationaal Kampioen. Zij deden in 2004 voor Nederland mee aan de Olympische Spelen. Helaas haalden ze toen de finale niet. Sonja en Bianca trainen nu in Amerika. Daar kunnen ze met echte toptrainers werken.

En verder…
Voor je aan wedstrijden mee kunt doen, moet je verschillende diploma’s halen. De diploma’s heten: basis-, zeilboot-, balletbeen-, spagaat- en barracudadiploma. Voor elk diploma leer je meer drijffiguren, zwemslagen en figuren. Ook het zwemmen op de muziek en de lenigheid wordt getest. Voor gevorderden zijn er wedstrijddiploma’s. Je kunt deze diploma’s halen bij zogenaamde techniekwedstrijden.

Synchroonzwemmen is heel goed voor je lichaamshouding. Het is belangrijk dat je goed en gestrekt in het water ligt. Het oefenen van deze houding is bijvoorbeeld goed voor kinderen met rugproblemen. Het trainen van de ademhaling is goed voor kinderen met astma.

Er worden ook vaak demonstraties gegeven. Je krijgt dan geen punten van een jury, maar wel veel applaus van het publiek.

(bron: KNZB)